İş Fikirleri
Trend

Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

İlçe yönetiminde en yüksek mülki idare amiri olarak görev yapan kaymakam nasıl olunur? Sorusu, gerek kaymakam maaşları ve gerekse kariyer odaklı bir meslek olması nedeniyle sıklıkla sorulmaktadır.

Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Maaşları Ne Kadar ; İlçe yönetiminde en yüksek mülki idare amiri olarak görev yapan kaymakam nasıl olunur? Sorusu, gerek kaymakam maaşları ve gerekse kariyer odaklı bir meslek olması nedeniyle sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle eğitim sürecinin başında olan ve kariyeri için bir seçim yapmak isteyenlerin cevap aradığı bu sorunun tüm detaylarını, yazımızın devamında paylaştık.

Kaymakam Kimdir?

Nasıl ki illerin en büyük mülki idare amiri valiler ise, ilçelerinde en büyük mülki idare amirleri kaymakamlardır. Görev yaptıkları ilçelerde hükümet kararlarının ilan edilmesi ve uygulanmasını sağlamak, kanun tüzük ve diğer yönetmelikte belirtilen tüm unsurların nizamlı bir şekilde ilçe bünyesinde yürürlüğe konması için gerekli düzenlemeleri yapmakla görevli yöneticilerdir diyebiliriz.

Elbette ki kaymakam olmak için belirli bir eğitimden geçmek ve aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’nın tavsiyesi ve Cumhurbaşkanı’nın oluru ile atanmak gerekir.

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakam nasıl olunur? Sorusuna cevap verirken, öncelikle eğitim sürecini dikkate almak gerekir. Kaymakam olarak görev yapabilmek için önce üniversitelerin bazı fakülte birimlerinin herhangi birinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Kamu Yönetimi ve Halkla İlişkiler, Psikoloji, Sosyoloji, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk Veya Siyasal Bilgiler Fakülteleri’nin herhangi birinden mezun olmak, kaymakam olmak için aranan ilk şartlardan biridir.

4 yıllık eğitimin ardından kaymakamlık sınavlarına girmek gerekir. Sözlü ve yazılı olarak iki aşamadan oluşan kaymakamlık sınavından 70 ve üzeri puan alanlar, sonrasında 36 aylık bir staj ve kurs sürecine tabi tutulurlar. Bu süreci de başarıyla geçiren kimseler İçişleri Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanına tavsiyesi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile kaymakam olarak herhangi bir ilçeye atanabilirler.

Bölümlerden mezun olan kişilerin kaymakam olabilmeleri için, sınavdan başarı sağladıktan sonra aşağıdaki eğitim süreçlerini de tamamlamaları gerekir.

  • 2 ay il merkez stajı
  • 3 ay kaymakam refikliği stajı
  • 2 ay mülkiye müfettişi refakatinde staj
  • 4 ay dil kursu olarak bakanlık merkez stajı
  • 12 ay yurtdışı stajı
  • 9 ay kaymakam vekilliği stajı
  • 4 ay kaymakamlık kursu

Olmak üzere, toplamda 36 aylık bir eğitim sürecinin tamamlanması gerekir. Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından kişi kaymakam adayı olarak ilk rütbesini almış olur. Son olarak kaymakamlık kursundan kursunu başarı ile tamamlayan kişiler mülki idare amiri hizmet sınıfındaki bu ilk rütbeyi aldıktan sonra, kaymakamlık kura çekimleri sonucunda atamaları yapılır.

Müşterek kararname sonrasında ataması yapılan kaymakamlar, atandıkları ilçenin bağlı olduğu il valiliği bünyesinde hizmet verirler. Her ne kadar ilçenin en büyük mülki idare amiri olsalar da, ilçede yerine getirecekleri faaliyetleri valiliğe rapor şeklinde sunmak zorundadırlar.

Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Maaşları Ne Kadar?
Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakamların Görevleri Nelerdir?

Kaymakamların en temel görevleri, mevcut yönetimin almış olduğu kararların ilan edilmesi ve ilçe bünyesinde uygulanmasıdır.

Yönetmelik, tüzük ve kanunlar da yapılan değişikliklerin ivedilikle ilçede uygulanabilir olması, kaymakamların görevleri arasındadır. Bu uygulamaların yapılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasına dair talimatları vermek ve bunların kontrolünü sağlamak, kaymakamın sorumluklarından bazılarıdır.

İlçedeki kamu kurum ve kuruluşlarının yasalara uygun bir şekilde faaliyetlerinin teftişini sağlamak, valilik tarafından verilen talimat ve emirleri ilçe sınırları içerisinde uygulamak ve emniyet birimleri ile ilçede asayişin sağlanmasına olanak tanımak, yine kaymakamların görevleri arasında yer alır.

Kaymakamın Yetkileri Nelerdir?

Kaymakamın yetkileri ilçe dahilinde oldukça geniştir. Kamu çalışanları ve memurların gerek görülmesi halinde çalıştıkları işten res’en el çektirilmesi, memurların görev yerlerinin değiştirilmesi kaymakamın yetkileri arasındadır. Diğer yandan kanunların uygulanması için gerek kolluk kuvvetlerine ve gerekse diğer idare amirlerine talimatlar vermesi gibi önemli yetkileri bulunmaktadır.

Kamu çalışanlarına kınama ve uyarma cezalarının yanı sıra, daha ağır cezaların verilmesi gibi çeşitli yetkileri de bulunur. İlçe genelinde suç işlenmesini önlemek ve suçluların yakalanmasını sağlamak için kolluk kuvvetleri ile birlikte hareket eden kaymakamlar, bu konuda kolluk kuvvetlerine talimat verme yetkisine de sahiptirler.

Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakam maaşları ilçe nüfusunun büyüklüğüne ve kaymakamlığın derecesine göre farklılık göstermektedir. Buna göre birinci sınıf kaymakam maaşları 2021 yılı ikinci döneminde 13 bin 648 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılı ilk yarısı için görüşmeler devam ederken henüz kaymakamların alacağı maaşlar netlik kazanmamıştır. Yine birinci sınıf emekli kaymakam maaşları ise 2021 yılı için 6.360 TL olarak belirlenmiştir.

Girişimde Baş Başa Nedir Girişimcilik

Polyester Kumaşın Sağlığa Zararı Varmıdır?

Oto Bayiliği Veren Firmalar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu