Elazığ Gezilecek Yerler
Neler Var?
Harput Kalesi, Fırat Nehri, Golan Kaplıcaları, Hazar Gölü ve daha birçok güzellikleri ile Elazığ gezilecek yerler listelerinde, farklı destinasyonlara yer vermek mümkündür.
Anadolu’nun en köklü geçmişine sahip illerinden biri olan Elazığ, farklı sosyal dokusu ve mutfak kültürü ile de ayriyeten dikkat çekmektedir. 550.000 kişilik nüfusu bulunan şehir, özellikle de Urartu medeniyetinin hâkimiyetinde uzun yıllar kalmıştır.
Elazığ Gezilecek Yerler Listesi
Elazığ gezi rehberi listenizde yer almasını tavsiye ettiğimiz alanlardan bazıları şöyledir;
Kapalı Çarşı
Yapım yılı bilinmeyen ancak Osmanlı döneminde yaptırılan Elazığ Kapalı Çarşı, Osmanlı kapalı çarşı mimarisinin birçok özelliğini taşımaktadır. 2013 yılında geniş kapsamlı bir tadilat çalışması yapılan Kapalı Çarşı içerisinde, Elazığ’a özgü lezzetleri ve hediyelik eşyaları bulabilirsiniz.
Saklıkapı Kanyonu
Saklıkapı kanyonu 4 kilometre uzunlukta olup, Fırat Nehri ile bütünleşen doğal bir güzelliktir. Kanyon boyunca çok eski tarihlerde yapıldığı tahmin edilen birçok kaya oyması yapı, burasını daha dikkat çekici hale getirmektedir.
Sultan Murat Camii
1277 olarak nitelendirilen tarihi ile şehirdeki hem eski camiler hem de dönemin mimarisinin en iyi yansıtan yapılar arasında bulunur. Caminin yanı başında bulunan sarıklı bir mezar taşı, Sultan Murat Camii hakkında bilgiler veren kısa bir kitabeye sahiptir.
Camiye dışarıdan baktığınızda, klasik özelliklere sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Dış cephesinin küçük kesme ve moloz taşlardan inşa edilmiş olması, camiye fazla bir cazibe katmamaktadır. Ancak yapının iç kısmına girdiğinizde, duvarlarda yer alan İslami motifler sizi tarihsel bir derinliğe sürükleyecektir.
Yusuf Ziya Paşa Camii
Yusuf Ziya Paşa Külliyesi olarak bilinen büyük bir külliyenin parçası olan cami, giriş ve iç kısmındaki değerli el işçiliği süslemeler ile hayranlık uyandırıyor. Mimari yapısı Osmanlı’nın son dönemlerine benzemiş olsa da iç kısımdaki süslemeler, Osmanlı’nın derin mimarisini daha iyi yansıtmaktadır.
Günümüzde halen ibadet edilebilen bu cami, kemer süslemeleri ve eyvanları ile ziyaretçilerin ilgisini kazanmaktadır. Yusuf Ziya Paşa Camii 1212 tarihli olarak nitelendirilir. Ancak bu tarihin, bir tadilat tarihi olduğuna dair şüpheler de bulunmaktadır.
Kurşunlu Camii
1738 yılında inşa edilen Kurşunlu Camii, Osmanlı döneminde şehirde yapılan en görkemli camiler arasında yer alıyor. Caminin Osmanlı mimarisinin en belirgin özelliklerini taşıdığını kolaylıkla söyleyebiliriz.
Dikdörtgen plan üzerine inşa edilen caminin son cemaat kısmı kare plan üzerine farklı bir şekilde yapılmıştır. Kubbe kasnağında bulunan süslemeler ile ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran Kurşunlu Camisinin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin duvarları moloz taştan yapılırken, minare kısmı yuvarlak kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir.
Karaleylek Kanyonu
Elazığ gezilecek yerler listesinde eşsiz bir doğal güzellik olan Karaleylek Kanyonu, mutlaka ziyaret edilmesi gerekir. Kanyonun bir doğal güzellik olmasının yanı sıra, tarihi özellikleri de vardır. Özellikle kayalık alanlarda ki insan eli ile oyularak yapılmış yerleşim yerleri, Karaleylek Kanyonu cazibe merkezi haline getirmektedir.
Alacalı Camii
12. Yüzyılın başında inşa edilen Alacalı Camii, 9. Yüzyılda ise geniş bir tadilattan geçmiştir. Caminin en dikkat çeken yanı, içerisinde bulunan ahşap işlemelerdir. Kolon ve tavan kısmında bulunan ahşap işlemeler, eşine az rastlanır özellikler taşımaktadır.
Mimari yapısının ise, klasik bir mimariye sahip olduğu görülmektedir. Minaresinin siyah beyaz taşlar ile süslü olması, bu isimle anılmasına neden olmaktadır.
Cimşit Bey Hamamı
Osmanlı hamam kültürünü iliklerinize kadar hissedebileceğiniz Cimşit Bey Hamamı, kubbe ile örtülüdür. Üzerinde bulunan kubbe nedeniyle bir hamamdan ziyade daha çok bir kümbeti andıran Cimşit Bey Hamamı, kare plan üzerine yapılıdır. Osmanlı döneminde yapılmış olmasına karşın, hamamın yapım yılı bilinmemektedir.
Sara Hatun Camii
Klasik Osmanlı mimarisi ile 1465 yılında yapılan Sara Hatun Camii, 1585 yılında tadilat görmüştür. Caminin minaresi 1898 gibi çok geç tarihlerde yapıldığı için, Osmanlı’nın yeni mimari tarzını yansıtmaktadır.
Taş işçiliği ile yapılan minberi ve çevresinde bulunan süslemeler, caminin iç kısmını daha görkemli bir hale getirmektedir. Aslında Sara Hatun Camii Osmanlı döneminde yapılan geniş bir külliyenin parçası olarak bilinir. Ancak külliyeden geriye sadece bu cami kalmıştır.
Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi Harput Kalesi gibi şehrin en eski yapılarından biridir. Bir duvarı kayalıkların üstüne bindirilerek inşa edilen kilisenin, ilk yapıldığında putların saklanması için kullanıldığı bilinmektedir.
Harput Kalesinde bulunan putperestler putlarını baskı nedeniyle saklama ihtiyacı duyarak, bu yapıyı yaptırmışlardır. Daha sonraki yıllarda ise Hıristiyanlar bu put deposunu kilise olarak kullanmışlar ve günümüzdeki şeklini vermişlerdir.
Kilisenin iç kısmına baktığımızda, klasik kilise yapılarında gördüğümüz süslemelerden farklı olarak, mozaikten yapılmış yunus balığı süslemelerinin olduğunu görmekteyiz. Kilisenin diğer bir özelliği de, yarım hac planlı üzerine inşa edilmiş olmasıdır.
Bilindiği üzere özellikle Anadolu’daki kiliselerin önemli bir kısmı hac planı üzerine inşa edilmiştir. Ancak Elazığ’da bulunan Meryem Ana Kilisesi bunun tam aksine, yarım hac şeklinde inşa edilmiştir. Uzmanlara göre bunun sebebi, kilisenin kayalıkların hemen altına inşa edilmiş olmasıdır.
Keban Baraj Gölü
Yaz aylarında şehrin stresinden bunalıp sıcaktan kaçmak için, bölgedeki vatandaşların ziyaret ettiği bir yerdir. Keban Baraj Gölü çevresinde belediye tarafından birçok mesire alanı yapılmıştır. Aynı zamanda burada bulunan lokanta ve diğer işletmeler, bölgeye gelen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Golan Kaplıcaları
Bölgenin en önemli termal merkezlerinden biri olan Golan Kaplıcaları, şifalı suyu nedeniyle yıl içerisinde binlerce kişinin ziyaretine uğramaktadır. Peri çayının yanında Karakoçan ilçesinde bulunan Golan Kaplıcaları, Türkiye’nin de sayılı kaplıcaları arasında yer alır.
Harput Ulu Camii
Toplam 2000 metrekarelik bir alanı kapsayan Harput Ulu Camii, özellikle de minaresi nedeni ile ilgi görmektedir. Caminin cemaat yerleri klasik bir görüntü sunarken, minaresi İtalya’da bulunan Pisa kulesine benzemektedir. Aslında minare Pisa Kulesi’nden de çok farklı özellikler taşıyarak, başlangıç noktasından uç noktasına kadar girintili çıkıntılı eğrilikler ile doludur.
Minarenin dikkat çeken bir başka özelliği ise, kırmızı tuğlalardan yapılmış olmasıdır. Yapım yılı bilinmeyen Harput ulu camii ve minaresi, daha çok Selçuklu mimarisini andırmaktadır. Cami hakkında kesin bilgiler veren bir kitabe olmamasına karşın, vergi kitabesinde yer alan bilgilere göre Harput Ulu Cami’nin 1155 yılında Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
Kurşunlu Camii Tarihi Çınar
Kurşunlu Camii avlusunda bulunan çınar ağacının tarihsel niteliğe sahip olması, ziyaret edilmesinin nedenlerinden biridir. Yaşının 400 yıldan daha fazla olduğu tahmin edilen ulu çınar, anıt ağaç olma özelliği taşımaktadır. Efsaneye göre Evliya Çelebi bu ağacın altında oturarak, seyahatname isimli kitabına çeşitli notlar eklemiştir.
Hoca Hasan Hamamı
Harabeye dönmüş bir vaziyette olsa da Hoca Hasan Hamamı, Osmanlı hamam kültürünü yakından görmek isteyenlerin ziyaret ettiği bir yerdir. Üzeri kubbe ile örtülü olup, kısmen Osmanlı hamamlarından ayrıcalıklı özelliklere sahiptir.
Eski Hükümet Konağı
1896 yılında yaptırılan eski hükümet konağı, Elazığ il merkezinde bulunmaktadır. Konak Vali Enis Kaçan tarafından yaptırılmıştır. Konağın en önemli özelliği ise ulusal mimarlık üslubunun bölgedeki ilk örneklerinden birini teşkil etmesidir.
Sori Şelalesi
Yatay şekilde toplamda 46 metre uzunluğa sahip olan Sori Şelalesi, sıcak havalarda bölge halkının serinlemek için tercih ettiği yerlerden biridir. Etrafında fazla bir ağaçlık alan olmasa da suyun sesinde huzur bulmak isteyenler için farklı bir tercih olabilir.
Belek Gazi Anıtı
Bilindiği üzere Belek Gazi, Sultan Alparslan’ın kumandanı olan Artuk Bey’in torunudur. Türk heykeltıraş tarafından 1964 yılında yapılan belek gazi anıtı, Elazığ il merkezinde şehrin sembol yapıları arasındadır.
Harput Kalesi
Şehrin en eski yapısı olarak bilinen Harput Kalesi, Urartu krallığı zamanında yaptırılmıştır. Sonraki yıllarda Persler ve Bizanslıların hâkimiyetine geçen kalenin, bölgenin korunmasında önemli bir role sahip olduğu bilinir.
Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin eline geçen kaleye, bu medeniyetlerin çeşitli eklemeler yaptığı görülmektedir. Önemli bir kısmı yıkılmış olsa da günümüze kadar ayakta kalan kısmı, tarihi özellikleri ile görülmeye değerdir.
Hazar Gölü
Elazığ gezilecek yerler arasında hayranlık uyandıracak bir doğal güzellik arıyorsanız, Hazar Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz. Şehrin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan göl, Hazer Baba Dağı’nda bulunmaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 26 kilometre olan Hazar Gölü, 20 kilometrelik uzunluğu ile de en uzun göller listelerinde yer alır.
İzzetpaşa Camii
Şehir merkezindeki caminin iç kısmı, duvarlardan kümbete kadar seramik ve mozaikler ile süslenmiştir. İslami motiflerin sıklıkla yer aldığı İzzetpaşa Camii, şehrin tarihi camiler arasında en büyüğü olması ile bilinir.
Caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ancak, Osmanlı döneminde paşalık yapmış izzet paşa tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.