İş Fikirleri

Girişimde Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?

Girişimde Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?

İş kurmak isteyen kişiler tarafından kesinlikle bilinmesi gereken kavramlardan biri başa baş noktası kavramıdır. Bu terim, özellikle yeni işletmelerde dikkate değerdir. Şirketin giderlerini karşılaması ile başa baş analizi devreye giriyor. Bu analize göre şirketin aylık veya yıllık gider planına ulaşılacaktır. Kesinti tablosu sayesinde yeni işletme için bir gider planı yapılabilir. Girişimcilik alanında önemli bir kavram bu terim ile ilgili merak edilen; baş başa noktası nedir? Girişimde baş başa noktası nasıl hesaplanır? Gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Girişimde Başa Baş Noktası Nedir?

Başa baş noktası, bir ekonominin veya işletmenin toplam maliyetinin veya harcamasının, gelirinin toplamına eşit olduğu noktaya denir. Yani, şirketlerin herhangi bir kar elde etmeden sadece zarar ve giderlere katlanmaları kavramını ifade eder. Bu durumda özellikle yeni açılan işletmelerde zararları kar etmeden telafi etmek mümkündür. Bunu belirlemek için belirli formüllere ve hesaplama araçlarına ihtiyaç vardır.

Girişimde Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?
Girişimde Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?

Başa Baş Noktası Hesaplama Türleri Nelerdir?

Başa baş noktası kavramına göre, analiz yapılırken belirli hesaplama parametrelerinin kullanılması gerekmektedir. Kesintisiz formül bu noktada devreye girer ve istenilen sonuca ulaşılmasına yardımcı olur. Bu hesaplamayı yapabilmek için sabit maliyetleri, birim değişken maliyetleri ve birim fiyatları kontrol etmek gerekebilir.

Net sonuçlar elde etmek için hesaplamalarda kullanılan kavramlar ve anlamları şunlardır:

  • Şirketin sabit giderlerinin aylık ve yıllık olarak belirlenmesi kâr ve zarar açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, analizde sabit maliyetleri dikkate almak önemlidir. İşletmenin sabit giderlerinde su, elektrik veya kira gibi parametreler gösterilir.
  • Birim değişken maliyet kavramı da analiz sonuçlarının doğru bir şekilde ortaya çıkması konusunda oldukça önem arz etmektedir. Üretilen ürünün toplam maliyeti birim değişken maliyette kullanılır. Ürünün maliyetini belirlemek için malzeme ve insan gücünün etkisi kontrol edilmelidir.
  • Son olarak, birim fiyat kavramı analizde çok önemlidir. Birim fiyat kavramı, ürünün satıldığı fiyat olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle birim değişken giderler kavramında ürün maliyetinin belirlenmesi ile birlikte buna bağlı kârın değeri birim fiyatı ortaya çıkarmaktadır.

Girişimde Başa Baş Noktası Hesaplama ve Analiz Nasıl Yapılır?

Bir şirketin aylık veya yıllık olarak kâr/zarar durumunu belirlemek için yapılacak hesaplama çok basittir. Bunu yapmak için önce birim değişken maliyetini birim fiyattan çıkarmanız gerekir. Bu işlem sonucunda elde edilen sonuç da sabit ücrete bölünmelidir. Bölme işleminin sonuçları da işletme sahibi için gerekli analizleri sağlar.

Yapılan tüm işlemlerden sonra şirketin ulaştığı rakamlar, geçen süreçte satılması gereken ürün sayısına karşılık gelmektedir. Yani bir işletme bu sonuca göre satış yaptığında aylık veya yıllık giderlerini ödeyebilmektedir. Satışlar bu sonuçtan daha yüksek olduğunda ise, şirketin kar etmesi muhtemeldir.

Girişimde Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?
Girişimde Başa Baş Noktası Nasıl Hesaplanır?

Gelir ve Giderlerin Dengede Olmasının Avantajları Nelerdir?

Alım satım sonucunun başa baş noktasında gerçekleşmesi, şirketin ödemeler dengesinin kurulmasını sağlar. Diğer bir deyişle şirketler, elde ettikleri geliri giderlerini karşılamak için kullanabilecek düzeydedir. Bir sonraki hedef, gelirin harcamaların payını aşmasını sağlamak olacaktır. Gelir ve gider arasında denge olması pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Özellikle yeni girişimlerde bu dengeyi baştan kurmakta çok fayda var.

  • Gelir gider dengesi sağlamak işletmeler için zorlu yollardan geçmek demek olabilir. Ancak bunu kısa sürede yapabilen firmaların parlak bir geleceği olduğu söylenebilir.
  • Başa baş çıkmak, bir sonraki süreçte kar elde etmek için adımlar atmak demektir. Hesaplama ve analiz sonuçları dengeli ise, şirketlerin risk yönetimini ve aldıkları fonları gözden geçirmeleri önerilir.
  • İşletmelerin gelir ve gider dengesini sağlamaları öncülüğünde bu alanda yeni atılımlar yapmaları da tavsiye edilmektedir. Bu atılımlarda öncelik, dengeyi sağlayacak ve sizin için gerekli istatistikleri yapacak ve değerlendirecek bir analiz ekibinin oluşturulmasıdır. Bu süreçten sonra analiz ekibinin çabası ve öngörüsü sayesinde yükseliş aşamasına geçilebilir.
  • Gelir ve giderleri dengeli olan firmaların bu alanda zaman kazandıkları da söylenebilir. Bu denge sayesinde para kaybetmeyen şirketler yeni atılımlar için gerekli gücü kendilerinde bulabileceklerdir.

Süreçlerin İşleyişi

Ödemeler dengesini başarıyla kurmuş şirketlerin bundan sonraki süreçte daha temkinli olmaları önerilir. Bu bağlamda, güçlü bir risk analizi hazırlanmalı ve geleceğe yönelik uygun adımların atılması gerekmekte. Bu süreç, ödemeler dengesinin zaman içinde kara dönüşmesini sağlamak için iyi değerlendirilmelidir. Finansörler tarafından bu süreçte önerilen ana adımlar şunlardır:

  • Gelir ve gider dengesinin kurulmasıyla birlikte şirketlerin kendilerine bir süre vermeleri önemlidir. Bu süreçte büyük adımlar atılmaması ve istikrarlı bir ortamın korunması için önlemler alınması tavsiye edilir.
  • Dengeli bir şirket için kalite analiz ekibinin kurulması şarttır. Bu sayede alanında uzman kişilerle iş birliği yapabilir ve yetkin kişilerden gerekli tavsiyeleri alabilirsiniz.
  • Dengeli bir şekilde faaliyet göstermeye devam eden firmalar, süreç içerisinde sektöre uygun yeni yollar da bulabilmektedir. Bu yaklaşımlar yeni kapılar açmanın ve yeni girişimler başlatmanın bir yolu olabilir.
  • Bir işletme büyümek ve gelişmek istiyorsa, gelir ve giderleri dengelemek önemlidir. Ancak bu denge bir süre sonra olumlu yönde bozulmalıdır. Analiz ekibi firmanın kara geçmesi için gerekli istatistikleri hazırlamalıdır.
  • Bazı kurumlar, gelir gider dengesi olan şirketlere sağlanan finansman veya kredi programlarından da yararlanabilmektedir. Makul krediler gibi fırsatlardan yararlanmak için sahada yetkili kişilerden tavsiye alınmalıdır. Benzer şekilde, fon satın alırken, işletmenin sektörüne uygun bir kuruluşla iletişime geçmekte fayda var.
  • Ödemeler dengesinin kurulması girişimciler için her zaman yeni bir umut olmuştur. Bu umut ışığından tam anlamıyla yararlanmak için adımlar atmadan önce, birkaç kez düşünülmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu