Genel

Yavru Köpeklerde Bakım, Eğitim ve Sosyalleşme Nasıl Sağlanır?

Yavru Köpeklerde Bakım, Eğitim ve Sosyalleşme Nasıl Sağlanır?

Minik bir dosta sahip olmak yetişkin köpeklere göre biraz daha sabır gerektirse de aynı zamanda da son derece eğlencelidir. Yetişkinlerin tüm eğitimlerini tamamlamış olmaları daha az uğraş gerektirse de bakım ve beslenme rutinlerinin yavru köpek cinslerine göre daha fazla olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır.

Edindiğiniz yavru köpeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için bakım, eğitim ve sosyalleşme gibi kriterlerle birlikte, özellikle beslenmesine de dikkat etmek gerekir. Hassas yapılarını en iyi şekilde güçlendirmek için tüm rutinlerin bir arada ve eksiksiz sağlanması şarttır. Yavru köpek bakımında banyo ve fırçalama genellikle ihmal edilen konular olsa da bunlar dostunuzun ruhsal ve bilişsel sağlığını koruması için ciddi önem taşır.

Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olur?

Dostunuzun banyo ihtiyacını bir aydan daha uzun sürelerde gidermek yeterli olabilir. Ancak mümkün olduğunca ayda iki kez banyo yapması hem onun hem de ev halkının sağlığı açısından önemlidir. Düzenli banyo rutini oluşturmak onun daha zinde kalmasına ve stresini atmasına yardımcı olabilir.

Banyonun yanı sıra dostunuzun düzenli aralıklarla fırçalanması da yine fiziki ve bilişsel sağlığa olumlu katkılar sunar. Stresten kurtulması ve kendini rahat hissetmesi için ayda birkaç kez tüylerinin fırçalanması yeterlidir.

Yavru Köpeğin Beslenmesi Nasıl Olur?

Beslenme konusunda farklı tavsiyeler bulabilirsiniz. Ancak en doğru tavsiye hiç şüphesiz ki işin uzmanı olan bir veteriner tarafından verilebilir. Yavru köpek cinsleri için özel üretilmiş besleyici özelliklere sahip köpek mamaları, dostunuzun sağlıklı beslenmesine yardımcı olacaktır. Ancak en önemlisi mümkünse ilk 8 hafta içerisinde onu anne sütü ile beslemektir.

Anne sütüne alternatif olarak kuru mama ve inek sütü karışımı da onun sağlıklı gelişimi için faydalı olur. Bu besinlerin yanı sıra iyi haşlanmış et verebilir veya dostunuz için kendi elleriniz ile et ya da kemik suyu hazırlayarak, en iyi şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Eğitim Nasıl Olmalıdır?

Minik bir dosta sahip olmanın en yorucu ve aynı zamanda en eğlenceli yönlerinden biri, onun eğitim sürecidir. Bu süreçte küçük bir çocuğa bir şeyler öğretir gibi yeni şeyler öğreterek eğitimini tamamlamasını sağlamak, size en fazla zevk verecek şeyler arasındadır.

Ona eğitim verirken azarlamaktan kaçınmalı, gerekiyorsa ödül sistemli eğitim metotlarını uygulamalısınız. Özellikle tuvalet eğitimi verirken ödül odaklı bir çalışma yapmak, eğitimin başarıya ulaşmasında faydalı olacak etkenler arasındadır.

Şayet sinirlerinize hâkim olamayan biriyseniz dostunuza eğitim verirken sinirli ve moralsiz zamanlarda eğitime ara verebilirsiniz. Önemli olan dostunuzun ruhsal sağlığını olumsuz etkilemeden tüm eğitim süreçlerini en iyi şekilde tamamlamaktır.

Yavru Köpeklerin Sosyalleşmesini Sağlamak

Minik dostunuzu sosyalleştirmek, onu stresin olumsuz etkilerinden korumak için önemlidir. Bu yüzden size eşlik edecek bir dostun sosyal yaşantısının da gelişmiş olması gerekir. Aldığı eğitimler üzerinde ayrı bir strese neden olacağı için, temel eğitimlerle birlikte onu hem sokaklara hem de eve alıştıracak şekilde eş zamanlı aktiviteler düzenleyebilirsiniz.

Dışarıda nasıl davranacağını bilmesi ve hem insanların hem de kalabalık hayvan grupları içerisinde sorunsuz tutumunu koruması için, sosyalleşmesini sağlamak gerekir. Bunun için belirli aralıklarla onu parkta gezdirebilirsiniz. Araç korkusunu yenmesi için kısa süreli gezintilere çıkabilir, eve dönüş yolu için belirli bir rutin oluşturabilirsiniz.

Onu dışarı çıkardığınızda sürekli farklı yolları kullanmanız, dostunuzda kafa karışıklığına neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle ilk zamanlar her zaman aynı güzergâhlar kullanmalı, yol değişiklikleri ani şekilde yapılmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu