Silikon Nedir? Ne İşe Yarar?
Doğada oldukça fazla bulunun silikon nedir? Ne işe yarar? Bu soru zaman zaman merak edilen konulardan biri olmuştur. Bundan dolayı bugün yazımız da bu konuya yer vereceğiz.
Silikon sadece doğada bulunan doğal bir element değil, aynı zamanda silikon elementinden yapay olarak üretilen sentetik bir maddedir. Türkçede karışıklığa yol açmamak için genellikle sentetik olarak üretilen elastik malzemelere silikon, doğal sert silikon elementine ise silisyum denir.
Element Silikon (Silisyum) Nedir?
Element silikon periyodik tabloda 14. Sırada yer almaktadır. Hem metalik hem de metalik olmayan özelliklere sahip olduğu anlamına gelen bir metaloiddir ve oksijenden sonra yer kabuğunda ikinci en fazla bulunan elementtir. Parlak gri renkli kırılgan bir maddedir.
Silikon oksijenle kolayca birleşir ve doğada nadiren saf halde bulunur. Genellikle kumdaki en yaygın bileşen olan kuvartz veya silisyumdioksit (silika) formunda bulunur. Ayrıca doğada akik, ametist, çakmaktaşı ve opal gibi minerallerde çok saf silika bulunmaktadır.
Kum ve bazı kayalar esas olarak silikon ve oksijen kombinasyonunun ürünü olan silisyum dioksitten oluşur. Seramikten yapılan kil silikat maddeler içerir, yani kil ve seramikler de silikon içerir. Silikon, %99,9 saflıkta çip veya güneş panelleri yapmak için kullanılan bir yarı iletkendir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Silikon Vadisi’nin adı, bölgede silikon bazlı yarı iletkenler ve yongalar üreten çok sayıda elektronik şirketinden gelmektedir.
Sanayi türü olan silikon elementinin çoğu demir ve alüminyum dökümü esnasında dayanıklılık arttırıcı olarak kullanılmaktadır.
Polimer Silikon
Öte yandan, polimer silikon, temel silikon (silisyum), oksijen, karbon ve hidrojenden oluşan sentetik bir bileşiktir. Genellikle sıvı ya da esnek kauçuk benzeri plastiktik bir maddedir. Silikon, düşük toksisite, yüksek ısı direnci, düşük ısı direnci ve UV direnci gibi birçok faydalı özelliğe sahiptir.
Tıpta silikon, vücut özelliklerini değiştiren implantlarda, kateterlerde, kontakt lenslerde, bandajlarda ve diğer birçok tıbbi malzemede kullanılmaktadır. Silikon, şampuan, traş kremi ve kişisel bakım ürünlerinde de bulunabilir. Silikon, yüksek ısı direnci ve yapışmaz özelliği ile fırın eldiveni, maşa ve tencere kulpları, pişirme gereçleri gibi birçok mutfak aletinde de kullanılmaktadır.
Bu malzemenin ısı direnci ve kayganlığı, silikonu otomotiv parçaları (yağlama spreyi veya gres gibi) için ideal bir yağlayıcı ürün yapmaktadır. Bazı bölgelerde silikonlar yapıştırıcı ve sızdırmazlık maddesi olarak da tercih edilmektedir.