Sürekli Aç Hissetmeye Neden Olan 7 Faktör
Neler Var?
Birçok insan belirli aralıklarla yemek yemesine rağmen, tokluk hissi fazla uzun sürmeyebilir. Açlığa sebep olan 7 faktör, düzenli yemek yiyen kişilerde dahi kısa sürede açlığın hissedilmesine sebep olabilmektedir.
Açlığı gidermek için bazen sadece yemek yenilmesi yeterli olmayabilir. Yemek yerken tok kalabilmek için ne kadar yemek yendiğinden ziyade, yemeğin nasıl yendiği de önem taşımaktadır.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak sadece birkaç saat öncesinde yemek yenilmiş olsa bile, kişinin kendini aç hissetmesi mümkün olabilmektedir. Bunun hem fiziki hem de psikolojik olarak çeşitli nedenleri bulunmaktadır. İşte o nedenler…
Alkol
Kişinin sıklıkla alkol kullanması, beyne açlık sinyallerinin gönderilmesine neden olabilir. Açlığın tetiklenmesinde önemli bir faktör olan alkol tüketimi, hormon salınımı üzerinde de etkili olarak açlık hissi vermektedir. Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucuna bakıldığında, alkolün kısa süre önce yemek yiyen kişiler üzerinde dahi açlık etkisi bıraktığı görülmektedir.
Stres
Acıkmaya sebep olan önemli problemlerden biri de strestir. Günümüzde sıklıkla maruz kaldığımız stres, kendimizi aç hissetmemizin en temel nedenleri arasında gösterilmektedir. Özellikle kadınlarda daha fazla baskın olan bu durum, erkeklerde de pek farklı değildir.
Aşırı Hareketli Olmak
Ne kadar yemek tüketirsek tüketelim, aşırı hareketli olduğumuz sürece alınan gıdaların daha kısa sürede yakılması mümkün olacaktır. Bunun bir sonucu olarak da açlık hissetmek, vücudun işleyişi açısından bakıldığında gayet normaldir. Hareketli bir işte çalışmak veya sürekli spor yapmak açlığa sebep olan nedenler arasındadır.
Kalorisi Yüksek Sıvılar Tüketmek
Özellikle asitli ve kalorisi yüksek sıvılar, açlık hissinin çabuk hissedilmesine neden olur. Gazlı ve tatlı içecekler başta olmak üzere, fabrikasyon meyve suları veya soğuk hazır çorbalar gibi kalori miktarı yüksek sıvılar, kısa sürede acıkmanın sebep olabilir.
Yemekleri Hızlı Tüketmek
Sağlıklı kalabilmek için ne yediğiniz kadar, gıdaları nasıl yediğinizde önemlidir. Yemeklerin hızlı bir şekilde tüketilmesi, besinlerden alınması gereken mineral ve vitaminlerin en az seviyede alınmasına neden olur. Bu durum vücudun hormon dengesinde kısa süreli değişikliklere sebep olarak, açlık sinyali gönderilmesini sağlar. Şayet çok yemek yiyecek olsak bile yemekleri hızlı bir şekilde tüketmek, açlık hissine neden olabilir.
Yeteri Kadar Su İçmemek
Genellikle fazla su içmek açlığa sebep olabilecek olsa da, güne yayarak düzenli olarak su içilmemesi yine aynı şekilde açlık hissetmemizi sağlar. Sağlığımız için en önemli sıvı kaynağı olan suyun düzenli olarak ve gün içerisine yayılarak içilmesi en ideal olanıdır.
Beslenme Ve Kalori Arasındaki Dengesizlik
Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak, sadece sağlıklı gıdalar tüketmek ile mümkün olmaz. Gıdaları tüketirken beslenme ve kalori dengesinin sağlanmış olması, açlık hissini ortadan kaldırmak için önemlidir. Sofranızda bir yandan vitamin ve mineraller bakımından zengin gıdalar bulunurken, diğer yandan protein ve sağlıklı yağlar bakımından zengin içerikli gıdaların olması da gerekir.