Ebola Virüsü Nedir Korunma Yolları
Eskiden Ebola hemorajik ateşi olarak bilinen Ebola virüsü hastalığı (EVH), insanları ve diğer primatları etkileyen ciddi, genellikle ölümcül bir hastalıktır.
Neler Var?
Ebola Virüsü Nedir Korunma Yolları
Ebola Virüsü Nedir Korunma Yolları ; Eskiden Ebola hemorajik ateşi olarak bilinen Ebola virüsü hastalığı (EVH), insanları ve diğer primatları etkileyen ciddi, genellikle ölümcül bir hastalıktır.
Virüs insanlara vahşi hayvanlardan (meyve yarasaları, kirpiler ve insan olmayan primatlar gibi) bulaşır ve daha sonra bazen kan yada farklı yollarla enfekte olur ayrıca salgı , organ veya diğer vücut sıvıları ve yüzeylerle doğrudan temas yoluyla insan popülasyonuna yayılabilir ve bu sıvılarla kirlenmiş malzemelerden de bulaşabilir. (örn. yatak takımı, giysi).
Ortalama EVH vaka ölüm oranı yaklaşık %50’dir. Vaka ölüm oranları geçmiş salgınlarda %25 ile %90 arasında değişmiştir.
İlk EVH salgınları, Orta Afrika’daki tropik yağmur ormanlarının yakınındaki uzak köylerde meydana geldi. Batı Afrika’daki 2014-2016 salgını, virüsün 1976’da keşfedilmesinden bu yana en büyük ve en karmaşık Ebola salgınıydı. Bu salgında diğerlerinin toplamından daha fazla vaka ve ölüm vardı. Ayrıca ülkeler arasında yayıldı, Gine’den başlayıp daha sonra kara sınırlarını geçerek Sierra Leone ve Liberya’ya taşındı.
Pteropodidae familyasından meyve yarasalarının doğal Ebola virüsü konukçuları olduğu düşünülmektedir.
Ebola Virüsü Belirtileri
Kuluçka süresi, yani virüs bulaşmasından semptomların başlamasına kadar geçen zaman aralığı 2 ila 21 gündür. Ebola ile enfekte olan bir kişi, semptomlar gelişene kadar hastalığı yayamaz.
EVH semptomları ani olabilir ve şunları içerebilir: ateş, yorgunluk, kas, ağrı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı. Bunu kusma, ishal, döküntü, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu semptomları ve bazı durumlarda iç ve dış kanama (örneğin diş etlerinden sızma, dışkıda kan) izler. Laboratuvar bulguları, düşük beyaz kan hücresi ve trombosit sayılarını ve yüksek karaciğer enzimlerini içerir.
EVD’yi sıtma, tifo ve menenjit gibi diğer bulaşıcı hastalıklardan klinik olarak ayırt etmek zor olabilir. Virüsün varlığını doğrulamak için bir dizi tanı testi geliştirilmiştir.