ALES Nedir?
Ülkemizde pek çok sınav yapılmaktadır. Bu sınavlardan biri de ALES sınavıdır. Özellikle akademik kariyer yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir sınav olan ALES hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan okurlarımız için ALES nedir? Kimler başvuru yapabilir? Her yıl yapılıyor mu? Gibi pek çok soruya cevap vereceğiz.
ALES NEDİR?
Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES, ÖSYM tarafından yapılan bir sınav olup, akademik kadrolara girmeyi hedefleyen kişilerin zorunlu olarak girmesi gereken bir sınavdır. Ales nedir? sorusuna tanımlama yaparak kısaca cevap verdikten sonra detaylara değinelim.
Yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için bu sınava girmek ve istenilen puanı almak herkes için zorunludur. ÖSYM tarafından yılda 3 kez yapılan sınavlarla araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi, uzman, eğitim planlayıcısı ve çevirmen gibi pozisyonlarda görev almak mümkündür. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, dört (4) yıllık lisans mezunu kişilerin veya son sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınavdır. Tezli yüksek lisans eğitimi almak için bu sınavdan puan alınması gerekirken, tezsiz yüksek lisansta böyle bir şart aranmaz.
ALES’e genel olarak baktığımızda diğer sınavlar gibi yoğun bilgi gerektirmeyen, mantıklı düşünmeyi gerektiren bir sınavdır. Ancak bu sorular kolay olsa da soru tarzını bilmeyenler için zor bir sınavdır. Sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan sınavda 50 sözel 50 sayısal olmak üzere toplamda 100 soru sorulmaktadır.
ALES HAKKINDA MERAK EDİLENLER
- ALES sınavında sözel ve sayısal olmak üzere 2 ayrı bölüm bulunmaktadır. İki bölüm için toplan 100 soru sorulan sınavda ve bu soruların cevaplanması için 150 dakika süre verilmiştir.
- ALES sınavından alınan puanın geçerlilik süresi 5 yıldır.
- Her sene sınava girmek kişinin tercihine bırakılmıştır. 5 yıl dolmadan girilen sınavlarda alınan son puan geçerlidir.
- 2018 yılında YÖK tarafından yapılan açıklama ile ALES’in yıl içinde 3 defa yapılmasına karar verildi.
- Yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi, uzman, eğitim ve öğretim planlayıcısı kadrolarına atanabilmek için sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alınması gerekmektedir.
- Yüksek lisans ve doktora dereceleri için en az 55 puan alınması gerektiği belirlense de bu puan üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.