Hamilelik Öncesi Kontrol Listesi
Neler Var?
Hamilelik Öncesi Kontrol Listesi
Hamilelik Öncesi Kontrol Listesi nasıl olmalıdır. Henüz hamile olmayabilirsiniz , ancak büyüyen bir bebek için kendinizi mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için yapabileceğiniz çok şey var . Bu yazımızı yapılacaklar listeniz olarak kabul edebilirseniz eğer , size bilgi verici makalemize buyurun başlayalım.
1. Doktorunuzdan randevu alın.
Doğru, hamile kaldıktan sonra onları bolca göreceksiniz, ancak daha önce hamile kalmış olsanız bile, önceden bir ziyaret rezervasyonu yapmak iyi bir fikirdir. Hamile kalma şansınızı etkileyebilecek veya hamileliği daha riskli hale getirebilecek herhangi bir sağlık sorununuz varsa, bunları hemen kontrol altına almanız önemlidir.
Doktorunuz hem sizden hem de partnerinizden tam bir tıbbi geçmiş alarak gebelik öncesi muayeneye başlamak isteyecektir. Ayrıca , ikinizin de hamileliği veya hamile kalma şansınızı etkileyebilecek herhangi bir tıbbi durumunuz olmadığından emin olmak için kan testleri ve Pap smear gibi bir dizi test yapmak isteyebilirler. Doktorunuz aşağıdaki gibi hastalıkları test edebilir:
- Kızamıkçık veya Alman kızamık bağışıklığı
- suçiçeği bağışıklığı
- HIV
- Hepatit B bağışıklığı
- uçuk
- Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ( klamidya , frengi ve bel soğukluğu gibi )
- Tiroid sorunları (TSH testi ile)
- Toksoplazmoz ve parvovirüs B19 ( beşinci hastalık olarak da adlandırılır ) gibi diğer durumlar
- Orak hücre anemisi
- Talasemi (kalıtsal bir anemi şekli)
- Tay-Sachs hastalığı gibi Aşkenazi Yahudi nüfusunda yaygın olan genetik hastalıklar
Aşılarınızı güncelleme vaktiniz geldiyse , bunu hamile kalmadan önce yapmanız önemlidir. MMR ( kızamık – kabakulak – kızamıkçık), suçiçeği (su çiçeğine neden olan virüs) veya hepatit A aşıları gibi birkaç spesifik aşı doğum kusurları riskini artırır. Uzmanlar, hamile kalmaya çalışmadan önce bu aşılardan bazılarını aldıktan sonra en az 28 gün beklemenizi tavsiye ediyor.
Şimdi ihtiyacınız olan aşılar ve daha sonra hangilerine ihtiyacınız olacağı konusunda doktorunuzla konuşun. Doktorlar hamilelik sırasında boğmaca için Tdap aşısı gibi bazı aşılar yaparlar , böylece bebeğiniz de korumadan faydalanabilir.
Sizin veya eşinizin ailesinde kistik fibroz veya orak hücre hastalığı gibi hastalıklar görülüyorsa, bir genetik danışmana görünmek veya gebelik öncesi tarama testleri yapmak da isteyebilirsiniz.
2. Diş etlerinizi kontrol edin.
3. Sigarayı ve içkiyi bırakın.
Hamilelik sırasında tütün ve alkolün asla iyi olmadığını zaten biliyor olabilirsiniz . Bir bebeğin büyümesi için kötüdürler ve büyüdüklerinde onlar için sağlık sorunlarına neden olabilirler.
Ancak şimdi bile, sigara içmek ve içki içmek hamile kalmayı zorlaştırabilir ve düşük yapma olasılığınızı artırabilir . Bu alışkanlıkları bırakmanıza yardımcı olabilecek programlar hakkında doktorunuzla konuşun.
4. Kafeini kesin .
Günde iki fincandan fazla kahve veya beş kutu soda (yaklaşık 250 miligram kafein) içmek, hamile kalmanızı zorlaştırabilir ve düşük yapma şansınızı artırabilir.
Artık kafeinsiz kahveye geçmenin başka bir avantajı daha var: Hamileliğin ilk birkaç haftasında kafein isteğine katlanmak zorunda kalmayacaksınız.
6. Folik asit alın .
Yapraklı yeşil sebzelerde doğal olarak ve zenginleştirilmiş un ve pirinç ürünlerinde yapay olarak bulunan folik asidin bazı doğum kusurları riskini azalttığı gösterilmiştir.
Uzmanlar, iyi bir diyete ek olarak, hamilelikten önceki 3 ay boyunca günlük folik asitli multivitamin almanızı ve hamileliğiniz boyunca devam ettirmenizi tavsiye ediyor. Daha önce fetüsün beyin ve omurilikte doğum kusurları olan bir hamileliğiniz varsa, doktorunuz muhtemelen günlük 4 mg daha yüksek dozda folik asit önerecektir.
7. Fazla kilolardan kurtulun.
Fazla kilo, hamilelik sırasında gestasyonel diyabet ve yüksek tansiyon gibi problemlerin olasılığını artırabilir – preeklampsi adı verilen bir durum .
Hamileyken kilo vermek genellikle iyi bir fikir değildir, bu nedenle kilo vermek istiyorsanız şimdi başlayın.
Hamileyken cıva oranı yüksek balıklardan uzak durmanın akıllıca olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak vücudunuzun elementi kanınızdan temizlemesi bir yıl kadar sürebilir.
Haftada iki kez tabağınızda balık yemek iyidir, ancak kılıç balığı, çini balığı, kral uskumru ve köpek balığı gibi çok fazla cıva içeren türleri bırakın.
10. Spor salonuna gidin.
Egzersiz sadece sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi doğum ve doğum için forma sokar . Beklediğinizde, anne adayları için güvenli olan özel doğum öncesi sınıfları arayın.
11. Bebek sahibi olmanın getireceği değişiklikleri düşünün.
Çocuk sahibi olmak hayatınızdaki her şeyi etkiler – diğer şeylerin yanı sıra kariyeriniz, mali durumunuz ve eşiniz veya partnerinizle olan ilişkiniz. Dokuz ay, tüm bu sorunları çözmek için oldukça kısa bir süre olabilir, bu nedenle doktorunuz size hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulunabilir. Doktorunuz, varsa, yerel bir hastanede gebelik öncesi sınıfları da önerebilir.