Girişimcilik

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelik esnasında vücutta birtakım değişikliklerin meydana gelmesi söz konusudur. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nedenleri arasında özellikle mesane yollarında bakteri üremesi ön plana çıkmaktadır. Gebelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları sürecin daha ağrılı geçmesine ve farklı komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle bu tip problemlerin mümkün olduğu kadar erkenden tedavi edilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu mesanede bakteri üremesi ile ortaya çıkan problemlerden biridir. İdrar yollarının bakterilere karşı daha hassas olması ve bu sürece gebeliğin eklenmesi ile birlikte, bu tip enfeksiyonların yaygın olarak görülme ihtimali daha yüksektir.

Hamilelikte vücut ısısının artmasına bağlı olarak nem dengesinde de çeşitli değişiklikler meydana gelir. Tüm bunlar bakterilerin daha hızlı üremesine ve yayılmasına sebep olarak farklı enfeksiyonlara da sebep olabilmektedir.

Bağırsak hareketinin bu süreçte hassas olması, çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına da sebep olabilir. Özellikle tuvalete çıktıktan sonra mesanenin tam olarak boşaltılması, enfeksiyonlara karşı alınabilecek önlemlerden biridir. Mesanede kalan kalıntılar, enfeksiyonların artmasına yardımcı olabilir. Diğer taraftan gebelikte kişinin giyim kuşamına dikkat etmesi, sağlıklı kıyafetleri tercih etmesi gerekir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve risk faktörleri aşağıdaki gibidir;

  • Gebelik sürecinde idrarı yaparken daha fazla yanma hissetme
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı hissetme
  • Titreme ve yüksek ateş görülmesi
  • İdrardan kötü kokunun gelmesi
  • Kasık ve karın ağrılarının artması
  • İdrar tutamama ve hatta bazen idrar kaçırma problemlerinin yaşanması
  • İdrarın normalden çok koyu olması ya da kan gelmesi

En yaygın görülen gebelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olarak bilinir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler mutlaka vakit kaybetmeden doktora gitmelidir. Aksi halde enfeksiyonun ilerlemesine bağlı olarak farklı sorunlar da ortaya çıkabilir. Ayrıca enfeksiyon tedavisinin gecikmesi halinde, tedavi süreci daha zor ve uzun geçmektedir. Bu nedenlerle erken tanı ve tedavinin önemi büyüktür.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nedenleri
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nedenleri

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanı konulması için yukarıda yazılan belirtiler ile doktora başvuran kişinin idrar testi yapılır. Diğer yandan idrar kültürü gibi farklı test ve incelemelerde yine klinik ortamlarda yapılmaktadır. Yapılacak bu test sonucunda enfeksiyona sebep olan bakterinin türünün belirlenmesi mümkündür. Bakteri türünün belirlenmesi ise tedavi sürecinin şekillenmesi için önem taşımaktadır.

Genellikle antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen idrar yolu enfeksiyonu, hamilelikte dikkate alınarak tedavi edilmelidir. Bu süreçte uzman doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle antibiyotik veya farklı ilaçların kullanılmaması gerekir.

Uzman doktor gebelik sürecine uygun antibiyotik ilaçlar reçete ederek, enfeksiyonun tedavi edilmesini sağlayabilir. Diğer yandan kişinin de kendine dikkat etmesi gerekir. Bu süreçte özellikle bol sıvı tüketilmesi, limon ve ananas gibi asitli besinlerden kaçınılması ve mümkün olduğu kadar fazla dinlenmesi önem taşımaktadır.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu

Rahim kanseri riski hamilelikte azalıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu