İş Fikirleri
Trend

Hasta Bezi Yardımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen şartları taşıyan, sigortalı ya da hak sahibi olan yatalak hastalara hasta bezi yardımı sağlar; engelli, yaşlı veya çocuk olsun, idrarını kontrol edemeyen kişiler bu yardımdan faydalanabilmektedir. Hastaların bez masraflarını düşürmeye yönelik sosyal yardım kapsamında “hasta bezi raporu” sahibi olan kişiler, raporuyla birlikte eczaneden veya medikallerden ücretsiz hasta bezi alabilirler. Hasta bezi yardımı hakkında bilinmesi gerekenler başlıklı yazımız da konuya ilişkin bütün detayları bulabilirsiniz.

Hasta Bezi Yardımı Nedir?

Sosyal güvenlik kurumunun belirttiği şartlara sahip olan hastalara iki ayda bir 240 adet hasta bezi verilmesi şeklindeki sosyal yardıma hasta bezi yardımı denir. Eskiden hastalar genellikle kendi paralarıyla hasta bezi alır, sonra SGK’ya rapor verir ve ödedikleri ücretleri geri alırdı. Artık “hasta bezi raporu” ile hastalar kolayca ve hiçbir ücret ödemeden hasta bezi alabilmekteler.

Hasta Bezi Yardımının Koşulları Nelerdir?

Hasta bezi yardımından faydalanmak için bazı koşullar bulunmaktadır. Hasta bezi yardımı başvurusu için gereken koşullar aşağıda yer almaktadır.

  • Devlet hastanelerinden ve uzman doktorlardan hasta bezi raporu almak
  • Çocuklar için hasta bezi alırken hasta çocuğun en az 2 yaşında olması gerekmektedir
  • Kişinin hasta bezine ihtiyacı olduğuna dair bir reçete (Hastalar; hasta bezi ihtiyaçları için kendi doktorlarına reçete yazdırabilme şanslarına sahip oldukları gibi sağlık ocağına giderek, aile hekimlerine de reçete yazdırma şansına da sahiptirler.)
  • Hasta bezi almak için sadece SGK’nın anlaşmalı olduğu eczanelerden faydalanılmaktadır
  • SGK, kolostomi hastalığı olan hastaların hasta bezi ihtiyacını karşılar. Ne yazık ki SGK üriner inkontinansı veya intestinal inkontinansı olan hastaların hasta bezi ihtiyacını karşılamamaktadır
  • Mesane veya rektumunu doktor tarafından kontrol ettirmeyen yetişkinler veya çocuklar günde 4 adete kadar bez alma hakkına sahiptir
  • Bebek bezi ihtiyacı olan çocuğun bel çevresi, kilosu veya boyu için ölçüleri bulunmuyor ise çocuk hastalar için A10049 SUT kodlu hasta bezi almak mümkündür

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkartılır?

Hastalar, hasta bezi raporu almak için bir devlet hastanesine veya sağlık ocağına gidebilirler.

Dışarı çıkamayan hastalar “Evde Bakım Hizmetleri” numarasını arayarak yetkili personelden hasta bezi raporu talep edebilirler. Evde bakım hizmeti almak ve hasta bezi raporu almak isteyen hastaların 444 38 33 telefon numarasını aramaları gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyen kişiler de bu numarayı arayarak detaylı bilgi sahibi olabilirler.

Hasta Bezi Almak için Gerekli Belgeler

  • Bir uzman tarafından imzalanmış veya kaşelenmiş, hastalığı açıkça belirten bir hasta bezi raporu
  • Hastanın her ay kaç beze ihtiyacı olduğunu gösteren imzalı bir reçete
  • Hastanın, kimlik kartının aslı ya da fotokopisi
  • Hastaya ait son 6 ay içinde çekilmiş olan 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru formu
  • Engelli hastalar için engelli raporu

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Uzman bir doktor tarafından verilen hasta bezi raporu geçerlilik süresi 2 yıldır. 2 yıldan sonra tekrar doktorunuza giderek raporunuzu yenilemeniz gerekmektedir. 2 yıllık süreçte 2 aylık hasta bezinin tamamını kullandığınızda aile hekimine giderek reçetenizi yazdırabilirsiniz.

Reçete Geçerlilik Süresi Nedir?

Hasta bezi için verilen reçetenin geçerlilik süresi 5 gündür. Hastalar reçetenin yazıldığı tarihten sonra maksimum 5 gün iş içinde SGK anlaşmalı eczane ve medikallerden hasta bezlerini almalıdır. Bu süre içinde bezlerini almayan hastalar yeniden reçetelerini yazdırmalıdır.

Devlet Ödemesi

Devlet hasta kişilere ayda 120 hasta bezi sağlar. Hasta bezleri her ay veya iki ayda bir satın alınabilir. Bura da reçetede belirtilen miktar belirleyicidir.

Devlet eskiden hastalara yardım etmek için biraz para kullanırdı. Ancak günümüzde hasta bezi bağışları artık parasal bağış değildir. Hastalar hasta bezlerini doğrudan SGK’nın anlaşmalı olduğu eczanelerden satın alabilirler.

SGK Tarafından Karşılanan Hasta Bezi Türleri

SGK; her bez için hasta kişilere yardım yapmıyor. Yani hastanın ihtiyaç duyduğu tüm bez ihtiyaçlarını karşılamıyor.

SGK tarafından karşılanan hasta bezi türleri şöyledir:

  • Hasta alt bezleri
  • Çocuk hasta alt bezleri
  • Külotlu hasta alt bezleri
  • Çocuk külotlu hasta alt bezleri

Çocuk bezleri, normal şartlar altında SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak söz konusu çocuk hasta alt bezleri olduğunda anne ve babalar, çocukları için doktorlardan rapor yazdırabiliyorlar ve bu rapor doğrultusunda yardımdan faydalanabiliyorlar. Editörlük Yaparak Nasıl Para Kazanılır

Yardım Başvuru Sorgusu Nasıl Yapılır?

Hasta bezi yardımı için başvuru yapan vatandaşlar, e-devlet üzerinden rahatlıkla başvuru sonucunu görüntüleyebilirler.

Sorgulama yapmak isteyen kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tedavi-bilgileri-sorgulama linkini tıkladıktan sonra açılan sayfada istenilen yerlere TC kimlik no ve şifre bilgilerini girerek sisteme giriş yapmaları, ardından da Hasta Bezi Sorgulama seçeneğine tıklamaları gerekiyor.

Hasta Bezi Raporu için Hangi Doktora Başvurmak Gerekiyor?

Hasta bezi raporu, genellikle üroloji ya da nöroloji doktorları tarafından yazılmaktadır. Burada önemli olan nokta raporu yazan doktorun mutlaka uzman olması gerektiğidir.

Yeni Doğan Bebeklerde Yaygın Olarak Bulunan 11 Durum

Togg Fiyatı Ne Kadar

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 6 numara bebek bezi, ıslak mendil, süt, meyve, sebze ihtiyacım var. Para istemiyorum. Allah rızası için destek olurmusunuz? Sohbet edersek destek olurum, arkadaş olursak destek olurum yazıyor insanlar. Sohbet etmek için insan aramıyorum. Arkadaş aramıyorum. Anneniz, kız kardeşiniz, hanımınız, kız çocuğunuz var. Annenize, kız kardeşinize, hanımınıza, kız çocuğunuza söylenilmesini istemediğiniz kelimeyi söylemeyin. muhammetinannesiii@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu